(29)

Katarina Taikon - Ett liv

audiobook


Katarina Taikon – Ett liv Ă€r historien om flickan som föddes i ett tĂ€lt, lĂ€rde sig lĂ€sa och skriva som 26-Ă„ring, blev framgĂ„ngsrik författare och vigde sitt liv till kampen för romers rĂ€ttigheter.

Boken tecknar ett portrÀtt av sÄvÀl mÀnniskan som aktivisten och författaren. Katarina Taikon kÀmpade hela sitt liv för att skapa lika villkor för den utsatta romska minoriteten i Sverige. Som författare till de populÀra barnböckerna om Katitzi spred hon ocksÄ kunskap om romernas situation. Taikon var en av sin tids stora rÀttighetskÀmpar och har kallats för en svensk Martin Luther King. Hennes kamp förÀndrade Sverige för alltid. Den ledde till att tÀltlÀger tömdes och romer fick rÀtt till skolgÄng och bostÀder.

Ett liv Ă€r serien med lĂ€ttlĂ€sta biografier. HĂ€r finns utrymme för lĂ€ngre och mer djupgĂ„ende resonemang, vilket gör böckerna lĂ€mpliga att anvĂ€nda i undervisningen – och att sĂ€tta i hĂ€nderna pĂ„ den elev som gĂ€rna lĂ€ser om personer som förĂ€ndrat sin tid och pĂ„verkat hur vĂ„rt samhĂ€lle ser ut i dag.

LÀttlÀsta böcker frÄn Vilja Àr ofta nÄgot kortare, har alltid ett lÀttare sprÄk och ett innehÄll anpassat för en vuxen lÀsare.