(0)

Kirja tienhaarassa: Vuonna 2020

E-book


Kirja-alalla tapahtuu. Kustantamot tehostavat ja karsivat toimintaansa ja kirjapainot kaatuvat, mutta silti syntyy uusia yrittÀjiÀ. Verkon ilmaispalvelut ovat haaste kirja-alalle, ja nuoret sukupolvet luovat omat lukutapansa.

Perinteisen kirjan varmana tappajana on pidetty sÀhköistÀ kirjaa, mutta lukulaitteet ja e-kirjat yleistyvÀt odotettua hitaammin. Kirjat luetaan edelleen mieluiten painettuina. Silti monen mielessÀ on kysymys: missÀ muodossa luemme kirjoja tulevaisuudessa?

Kirja tienhaarassa on avoin ja suorapuheinen ajankuva, joka taustoittaa laajasti kirjan ja kustantamisen nykytilaa sekÀ puhuu estottomasti kirjallisuuden ja lukemisen tulevaisuudesta. SiitÀ jokaisen on helppo tunnistaa oma roolinsa - olipa hÀn kirjan kirjoittaja, kustantaja, kauppias tai lukija.

”Kirjan historiaan on aina liittynyt kriisejĂ€. Vuonna 1455 kultaseppĂ€ Gutenbergin painovĂ€lineet ja kirjat takavarikoitiin, kun hĂ€n ei kyennyt maksamaan laskujaan. TiedĂ€mme median historiasta, ettĂ€ profetiat eivĂ€t toteudu tĂ€ydellisesti. Gutenbergin valtakunta ja sen kansalaiset ovat yhĂ€ voimissaan. Marshall McLuhanin 1960-luvulla ennustama maailmankylĂ€ ei ole toteutunut eikĂ€ kirja ole hĂ€vinnyt televisiolle. KĂ€sikirjoitukset kukoistivat Gutenbergin keksinnön jĂ€lkeenkin, sanomalehdet eivĂ€t tuhonneet kirjaa, radio ei syrjĂ€yttĂ€nyt sanomalehteĂ€ eikĂ€ televisio edeltĂ€jiÀÀn.”

”Vuonna 1995 kotikirjastoissa oli keskimÀÀrin yli 300 teosta eli yli 10 hyllymetriĂ€. Kun tietokoneet, videot ja kodin elektroniikka valtasivat olohuoneet ja lastenkamarit, mÀÀrĂ€ vĂ€heni kahdeksassa vuodessa 260 teokseen. Tarkistimme asian huonekaluliikkeistĂ€: kirjahyllyjĂ€ ei enÀÀ ostettu entiseen tapaan. Kotona ei jatkettu kirjahyllyĂ€, ja uusissa kodeissa se ei enÀÀ ollut itsestÀÀn selvĂ€ hankinta.”

Professori Kai Ekholm on Kansalliskirjaston johtaja ja monen tietokirjan tekijÀ. Yrjö Repo on kirja-alan tunnettu tilastoija ja asiantuntija.