(0)

Krigens scenografi

E-book


Med Krigens scenografi følger vi forfatterne pü deres rejser igennem Bosnien og Serbien i 2003.

De er til stede ved den dramatiske anholdelse af en krigsforbryder i Beograd, og de møder en minister under Milosevic og en leder fra Sjesjels nationalistiske parti, der nu er Serbiens største.

De diskuterer med forfatterne til det politiske programskrift bag krigene - det serbiske Akademis Memorandum - og de fremlĂŚgger den nyeste viden om den omfattende serbiske planlĂŚgning af den 'etniske udrensning' i Bosnien.

De gĂĽr bag om den bosniske prĂŚsident Izetbegovic' demokratiske facade. Var denne islamiske fundamentalist i virkeligheden - mĂĽske uden selv at fatte det - en marionet for sine serbiske modstandere i Beograd?

Hvad er krigens effekter pü samfundene den dag i dag? Bosnien er sønderdelt og styret af tre nationalistiske klaner. I Serbien er de krÌfter, der stod bag krigene, vendt tilbage til den politiske scene. Hvad indebÌrer Nation building, og hvilken form for støtte har südanne ruinerede lande brug for?

Hvem skal gribe ind, hvornür, og hvorfor skal det internationale samfund blande sig nür mennesker forfølges pga. deres etniske tilhørsforhold?

I et afsluttende essay - I krigens ruiner - vurderer forfatterne hvordan europÌerne er blevet forført af dette drama - og hvad det vil betyde for det 21. ürhundredes politik.