(1)

Ledande ledare

E-book


Det Ă€r tyvĂ€rr alltför vanligt att kloka tankar i ledningsgrupper omsĂ€tts i kloka planer som inte ger förvĂ€ntat resultat. I denna bok skildras spĂ€nnande och medryckande hur en ledningsgrupp utvecklas – frĂ„n att fungera motsĂ€gelsefullt genom undvikande och defensiva handlingsmönster fram till ett lĂ€ge som kĂ€nnetecknas av ökad öppenhet, tillit, ansvarstagande och förmĂ„ga att genomdriva beslut samt förĂ€ndringar.

Författaren visar tydligt den komplexitet som prÀglar organisationsarbete och ifrÄgasÀtter sÄdan organisationskonsultation som styrs av förenklingar och försök till linjÀr logik. LÀsaren kÀnner igen sig i beskrivningen av negativa gruppmönster och inspireras att reflektera över de dynamiska skeendena i gruppen. HÀr finns tankemodeller som kan bli till stort stöd i en egen utvecklingsprocess pÄ hemmaplan. FramstÀllningen av ledningsgruppens mognande varvas med författarens kommentarer. Hans utgÄngspunkt Àr psykodynamisk teoribildning, men beskrivningen av individers och gruppers utveckling Àr av mycket allmÀngiltig karaktÀr.

Boken vĂ€nder sig till ledare pĂ„ olika nivĂ„er, till personalvetare och organisationskonsulter. Den Ă€r ocksĂ„ avsedd för högskolans utbildningar – i kurser om ledarskap och organisation inom Ă€mnesomrĂ„den som ekonomi och psykologi samt i p-programmet och vidareutbildningar inom polis och försvar.