(3)

Lika delar liv och luft

E-book


"Vad stirrar du pÄ?"

"Inget."

"Joho." Kari flinade. "Du stirrar pÄ mig. DÀr, via fönstret."

Han kastade en blick mot skyltfönstret tvÀrs över aulan. DÀr var de i profil. Snygga, avslappande, framgÄngsrika. Kari lutade sig ofta fram över bordet, riktade sina ord rakt mot Mira. Gestikulerade med ena armen, underströk sina meningar pÄ företagsmanér. Hon, tillsynes avslappnad, bakÄtlutad, med benen i kors, leende. Den tjocka silverkedjan runt handleden blÀnkte och fick henne att se skör ut. Hon nickade, skrattade uppÄt. Sneglade Ät sidan. Hela tiden sneglande Ät sidan.

Mira har jobbat hÄrt. Hon Àr smal, smalare Àn nÄgonsin förut, hon har rÀtt klÀder, rÀtt vigselring, hon har Aarnios Puppy i hallen och sju meter takhöjd i vardagsrummet. Men bakom den vÀlpolerade fasaden döljer sig en osÀker kvinna med ett förflutet som inte gör sig speciellt bra i inredningstidningarnas hemma hos-reportage. NÀr Mira blir gravid kollapsar hennes omsorgsfullt konstruerade luftslott, och hon blir tvungen att ÄtervÀnda till barndomens och uppvÀxtens österbottniska lilla samhÀlle för att göra upp med bÄde sig sjÀlv och andra. Vem Àr hon, och vem vill hon egentligen vara?

Sara Jungerstens nya bok handlar om ett möte mellan landsbygd och stad, men ocksÄ om att önska ett barn, att förlora ett barn, att vÀlja bort ett barn och att vÀnta ett barn. Det Àr en roman om att vÀrdera och omvÀrdera, om att göra sig av med det gamla för att röja plats för det nya. PÄ samma lediga prosa som i den kritikerrosade debuten Wannabe visar Sara Jungersten att man aldrig kan fly frÄn den man Àr.

Lika delar liv och luft fick hederspris i Söderströms intrigromantÀvling 2012.