(16)

Lyktsken

E-book


”BeundransvĂ€rd elegans. Prosan i Michael Ondaatjes nya roman Lyktsken Ă€r perfekt."

Dagens Nyheter

”Ondaatje Ă€r fenomenal pĂ„ att skriva fram scener som fastnar i minnet."

Sydsvenskan

I London efter krigsslutet blir tonÄringarna Nathaniel och Rachel övergivna av sina förÀldrar, som i all hast mÄste lÀmna staden. Ansvaret för att ta hand om syskonen faller pÄ en man de aldrig tidigare trÀffat. Han kallas NattfjÀrilen och framstÄr omedelbart som en synnerligen olÀmplig beskyddare av tvÄ ungdomar.

Nathaniel och Rachel misstĂ€nker att han Ă€r kriminell, och blir Ă€n mer övertygade nĂ€r de lĂ€r kĂ€nna hans excentriska vĂ€nner, som samtidigt skapar en viss trygghet. En samling mĂ€n och kvinnor med en gemensam historia av kriget som alla, pĂ„ sitt sĂ€tt, verkar ha bestĂ€mt sig för att skydda dem. Men Ă€r de vuxna verkligen vilka de pĂ„stĂ„r sig vara – och frĂ„n vad behöver ungdomarna skyddas?

NÀr Nathaniel i vuxen Älder försöker förstÄ Ären efter kriget och hans mors roll i det, Àr hans minnen bedrÀgliga och familjens hemligheter djupt fördolda. Lyktsken Àr en mÀsterlig roman av en av vÄr tids stora berÀttare.

”Skildringen av Nathaniel och Rachels nya förvirrande tillvaro som i praktiken förĂ€ldralösa Ă€r mĂ€sterlig. HĂ€r finns spĂ„r av Dickens, inte minst hos de tvĂ„ godhjĂ€rtade gangsters som tar barnen under sina vingars beskydd.”

Expressen

”Storartad spionhistoria och kĂ€rleksroman."

Dala-Demokraten

”Inspirerad Ondaatje tillbaka med kraft. /.../ Han vĂ€cker liv i sina romangestalter med varm andedrĂ€kt."

Göteborgs-Posten

”Michael Ondaatjes Lyktsken förför och förfĂ€rar. Det Ă€r ingenting annat Ă€n en storslagen roman, i klass med hans genombrottsroman, Den engelske patienten.”

Jönköpings-Posten

”Lyktsken Ă€r existentiell ungdomsskildring och bladvĂ€ndande spĂ€nningsroman i ett.”

Tidningen Vi

”Lyktsken Ă€r Ă€nnu ett stillsamt mĂ€sterverk av Michael Ondaatje 
 En elegant thriller med samma magnetiska dragningskraft som i en mörk saga.” Washington Post

”En fascinerande egensinnig skapelse.” Svenska Dagbladet om Den engelska patienten