(1)

Mestari Nyke

E-book


Nyke ei ole ihan tavallinen nelivuotias poika – hĂ€n on viisasteluun taipuvainen pikku-filosofi! Nyke kĂ€yttÀÀ kuolleen isĂ€nsĂ€ suurta lierihattua, ja hĂ€nellĂ€ on mielipide asiaan jos toiseenkin. Vaan miten Ă€iti ja muut aikuiset ihmiset selviĂ€vĂ€tkÀÀn lapsineron kanssa, joka ei epĂ€ile haastaa edes kylĂ€saarnaajaa?

"Mestari Nyke" on Algot Untolan humoristinen romaani vuodelta 1917. Finlandia-voittaja Juha Hurme on sovittanut mukaansatempaavan romaanin nÀytelmÀksi vuonna 2015.

Maiju Lassila oli kirjailija Algot Untolan (1868–1918) taiteilijanimi. Untola on suomalaisen kirjallisuushistorian erikoisimpia hahmoja. HĂ€nen elĂ€mĂ€nsĂ€ oli tĂ€ynnĂ€ uskomattomia kÀÀnteitĂ€: ensin Untola työskenteli kansakouluopettajana Raahessa ja Viipurissa, mutta muutti vuonna 1900 puutavarakauppiaaksi Pietariin. Pietarissa Untola meni naimisiin, mutta erosi vaimostaan pian hĂ€iden jĂ€lkeen. Untola muutti Suomeen ja eli susiparina leskirouva Olga Jasinskin kanssa. Riidan pÀÀtteeksi Jasinski kaatoi happoa Untolan sukuelimille – ja tutkijoiden mukaan Untola julkaisi nĂ€iden tapahtumien jĂ€lkeen teoksia vain naisten nimillĂ€.

Maiju Lassilan lisÀksi Untolan tunnettuja taiteilijanimiÀ ovat Irmari Rantamala, VÀinö Stenberg, J.I. Vatanen, Liisan-Antti ja Jussi Porilainen. Untolan kuuluisin teos on Maiju Lassila -nimellÀ julkaistu "Tulitikkutyttö".