(94)

Minnet av vatten

audiobook & e-book


Flerfaldigt prisbelönt och hyllad finsk debutroman! Nominerad till bÄde Arthur C. Clarke Award & Philip K. Dick Award.

»En helt fantastisk bok! Betyg: 5 av 5.« LitteraturMagazinet

»En enastÄende debut, som genast fÄr mig att lÀngta efter fler böcker av Emmi ItÀranta.« I Heart Fantasy

»Emmi ItÀranta berÀttar med ett allvarsamt, stillsamt sprÄk, uppfriskande som ett glas kÀllvatten.« Lotta Olsson, DN

Den globala uppvÀrmningen har förÀndrat vÀrlden geografiskt och politiskt. Krig utkÀmpas om vatten, och Kina har tagit makten över Europa. OcksÄ över Skandinaviska Unionen, som ockuperats av den mÀktiga staten Nya Qian.

HĂ€r, lĂ„ngt uppe i norr, gĂ„r sjuttonĂ„riga Noria Kaitio i lĂ€ra för att bli temĂ€stare, samma befattning som hennes far haft före henne. Det medför stort ansvar och djupa hemligheter. Bara temĂ€staren kĂ€nner till var de dolda vattenkĂ€llorna finns. Som den naturliga kĂ€lla Norias far har hand om – kĂ€llan som förser hela Norias by med vatten.

Men hemligheter förblir sÀllan hemligheter. NÀr Norias far dör börjar armén övervaka bÄde henne och hennes by. Och nÀr vatten i allt högre grad blir en bristvara tvingas hon vÀlja mellan att slÄss och att skydda sig sjÀlv, mellan kunskap och slÀktband.

EMMI ITÄRANTA [f. 1976] Ă€r en finsk författare, bosatt i Canterbury i England, vars debut Minnet av vatten Ă€r flerfaldigt prisbelönt, har översatts till fler Ă€n 20 sprĂ„k och gjort succĂ© vĂ€rlden över. Minnet av vatten Ă€r en engagerande, lyrisk och intensiv ungdomsroman om en framtid som ter sig alltmer möjlig. FilmrĂ€ttigheterna har sĂ„lts till produktionsbolaget Bufo, filmen kommer att regisseras av Saara Saarela och utspela sig i ett futuristiskt Lappland.

»KonstnÀrligt fullmogen debut.« Ragnar Strömberg, Göteborgs-Posten


Narrator: Anna Lyons
Duration: