(0)

Mögelgumman

E-book


Lásse och Heaika är ute på fjället för att hålla samman renhjorden. Plötsligt sänker sig en tät dimma över dem och mörkret kommer allt närmare. De är frusna och rädda och har svårt att hitta hem. Då får de syn på en människa i dimman. En mycket gammal kvinna kommer skidande mot dem. Hon ser inte ut som någon människa de tidigare sett. När hon kort därefter lämnar pojkarna och skidar i väg, har allt förändrats.

Mögelgumman är en stämningsfull berättelse om tillhörighet och om det okända och främmande. Det är en berättelse om att förlora sitt hem och sitt sammanhang och om att försöka göra det nya till sitt. Den är från början skriven som en radionovell och sändes i Sveriges Radio P1 i november 2023. Här har den anpassats till en läsande publik.

Sofia Jannok är svensk samisk artist, sångare, låtskrivare och skådespelare. Med Mögelgumman debuterar hon som novellförfattare och ger ut sin första bok i lättläst bearbetning på Vilja förlag.

Lättlästa böcker från Vilja är ofta något kortare, har alltid ett lättare språk och ett innehåll anpassat för en vuxen läsare.