(2)

När någon tar sitt liv

E-book


Linnéa från Uppsala blev 14 år gammal. Trots att hon var intagen på BUP brast rutinerna och hon kunde ta livet av sig vid ett järnvägsspår.

Hur kommer det sig att vi år efter år accepterar att 1 500 svenskar tar sitt liv? Idag vet vi hur vi kan rädda de flesta. Ändå underlåter vi att göra det. Självmordstalen bland ungdomar ökar. Ändå är det långt ifrån självklart att dessa dödsfall utreds ordentligt. Varför satsar staten bara 3 miljoner kronor på forskning kring självmord medan trafiksäkerhetsforskningen får 100 –150 miljoner varje år? Detta samtidigt som de som tar sitt liv är fem gånger fler än de som dör i trafikolyckor.

Alfred Skogberg intervjuar forskare, makthavare, poliser, efterlevan-de och mannen bakom sjalvmordsguiden.com. Han besöker skolor i Sverige och USA som arbetar metodiskt med elevernas psykiska hälsa, men också ett högstadium där ännu en 14-årig flicka tog sitt liv. Hade det kunnat förhindras? Myterna kring det omöjliga med att förebygga självmord är många och seglivade.

En känslig fråga är mediernas ansvar efter ”kändisars” självmord. Författaren visar ett skräckexempel från Aftonbladets rapportering efter brottaren Mikael Ljungbergs självmord. Undermålig journalistik kan förleda fler att betrakta självmord som en sista utväg.

När någon tar sitt liv är den första reportage- och debattboken om suicid. Den innehåller också flera listor med tips på förebyggande åtgärder.