(5)

Niin loppuu maailma: sellaisena kuin me sen tunnemme

E-book


Dopplerista tulee taiteellisen aikuisviihteen supertÀhti eikÀ sekÀÀn tie voi lopulta pÀÀttyÀ kauniisti.

Vuonna 2005 ilmestyi suomeksi Erlend Loen romaani Doppler. Sen pÀÀhenkilö Andreas Doppler oli kyllÀstynyt ihmisiin, heidÀn tapaansa toimia, puhua ja olla. Doppler pakeni metsiin ja ryhtyi piileksimÀÀn.

Nyt Andreas Doppler on saanut auransa taas kohdilleen ja hÀn lopettaa pitkÀksi venÀhtÀneen irtiottonsa yhteiskunnasta.

Mutta lapset ovat kasvaneet, vaimo ottanut uuden ja aivan liian tÀydellisen tuntuisen miehen. Doppler pÀÀttÀÀ tuhota parisuhteen huonoin tuloksin, mutta kun hÀn alkaa tehdÀ 70-luvun retroruokaa kirppikseltÀ löytÀmÀnsÀ reseptilaatikon mukaisesti, tie menestykseen avautuu.

Doppler pÀÀtyy Kööpenhaminan elokuvapiirien catering-palvelujen tarjoajaksi, eikÀ aikaakaan kun erÀs venÀlÀinen aikuisviihdeohjaaja huomaa sankarissamme kÀyttökelpoisen fyysisen ominaisuuden. Kirja puhuu lukijalle suoraan, kainostelematta. Loelaiseen tyyliin arvioiduksi tulevat niin tyhjÀnpÀivÀinen työnteko, turhat palaverit, Power Pointit, evaluoinnit, idioottimaiset bloggaajat kuin paristokÀyttöinen puuronhÀmmenninkin. TÀysin naurettava ja surullisen tarkka analyysi nykymenosta. Suuri pieni teos, kestÀvÀÀ kirjallisuutta.

"TodennÀköisesti vuoden hauskin kirja."

- Stein Roll, Adresseavisen (6/6)

Erlend Loe (s. 1969) ponkaisi kansainvÀliseen julkisuuteen romaanilla Supernaiivi (suom. 1998).