(15)

Nitton kvinnor

E-book


Syrien – nutidens största konflikthĂ€rd och humanitĂ€ra katastrof. OmvĂ€rlden ser förstenat pĂ„ medan landet rasar samman inifrĂ„n och drar med sig bĂ„de grannlĂ€nder och stormakter i ett utdraget krig med miljontals drabbade. Vad var det som hĂ€nde?

I Nitton kvinnor BerÀttelser om syriskt motstÄnd ÄtervÀnder den syriska journalisten och författaren Samar Yazbek till hemlandets konflikt. Denna gÄng fokuserar hon pÄ de tysta, eller tystade, aktörerna bakom revolutionen: kvinnorna. Syriens kvinnliga revolutionÀrer Àr inte bara tvungna att bekÀmpa regimen, IS och andra islamistiska rebeller de Àr ocksÄ tvungna att kÀmpa mot hela det patriarkala samhÀllet, inklusive mÄnga manliga revolutionÀrer.

Under tre Ärs tid spelade Yazbek in vittnesmÄl frÄn över sextio kvinnor. Hon mötte dem i de europeiska stÀder de flytt till, eller via Skype. De deltog i revolten för att de hade drömmar om framtiden för landet, för sina familjer, för sig sjÀlva. Deras berÀttelser kastar ett nytt ljus över konflikten och de sociala strukturer som bidrog till revoltens misslyckande, och ger en unik röst Ät krigets kvinnliga aktörer.

Samar Yazbek, född 1970 i Syrien, har tidigare skrivit reportageböckerna Into the crossfire och Resa in i tomheten. Den senare utnĂ€mndes till ”en av de viktigaste böckerna i vĂ„r tid” av DN:s Björn Wiman. Yazbek har ocksĂ„ skrivit de kritikerhyllade romanerna En mörk strimma av ljus och Hon som vandrar, samt belönats med bland annat Tucholskypriset frĂ„n Svenska PEN.