(0)

Om Hedebysviten 2

E-book


Nyskrivet förord av författaren och förlÀggaren Gunnar Nirstedt, till Sven Delblancs Hedebysviten 2.

Om Hedebysviten 2:

Nu Àr det 1939. De svenska krigsvintrarna Àr strÀnga, och mörker och vanmakt sÀnker sig över Hedeby. Det mesta stannar av, utom möjligen malmtÄgen som förser den tyska krigsmaskinen med dödligt stÄl. Allt fÀrre ser nÄgon anledning att bli kvar och ta över gÄrd eller skrÄverksamhet. Jobb i industrin lockar mer Àn hantverkstraditioner. Stadens liv överglÀnser bygemenskapen. Och allt fler Hedebybor tvingas bekÀnna fÀrg.

Med böckerna om Hedeby skapade Sven Delblanc en vĂ€rld full av oförglömliga gestalter. HĂ€r presenteras romanerna pĂ„ nytt i tvĂ„ volymer, med förord av författaren och förlĂ€ggaren Gunnar Nirstedt. Den första delen innehĂ„ller Åminne och StenfĂ„gel, i den andra Ă„terfinns Vinteride och Stadsporten.

Sven Delblanc föddes i Kanada 1931. Hans första bok, EremitkrÀftan, utkom 1962 och följdes av en rad romaner, pjÀser och litteraturhistoriska verk. Böckerna om Hedeby publicerades mellan 1970 och 1976 och utgör en höjdpunkt i det sena 1900-talets svenska litteratur. De lÄg ocksÄ till grund för en magnifik TV-serie. Sven Delblanc avled i Uppsala 1992.