(3)

Om stenarna kunde tala i Palma de Mallorca

E-book


”Anita Goldman har aldrig skrivit bĂ€ttre.”

Göteborgs-Posten

”Inget levandegör det förflutna som en vĂ€lskriven historisk roman. ”Om stenarna kunde tala i Palma de Mallorca” Ă€r just detta.”

Expressen

”Textens tunga eftertryck Ă€r omskakande.”

Sydsvenskan

I dag trampar miljontals turister runt pÄ Palma de Mallorcas gator, men fÄ kÀnner till de dramatiska och fasansfulla hÀndelser som utspelades hÀr för mer Àn tre hundra Är sedan. Trots att de Àgde rum i slutet pÄ 1600-talet, vÀcker de aktuella frÄgor: Varför Àr minoriteter sÄ hotfulla för majoriteten? Vem hör till och vem mÄste utstötas? Vem Àr hjÀlte och vem Àr förrÀdare? Vad Àr sanning och vad Àr lögn?

Det finns fÄ författare i Sverige som har samma spÀnnvidd som Anita Goldman, samma förmÄga att gÄ pÄ djupet i sina Àmnen. I sin nya roman har hon med hjÀlp av dokument och studier pÄ plats Äterskapat vad som hÀnde i maj 1691, dÄ judar som konverterat till kristendomen hundratals Är tidigare, brÀndes levande för att de hÄllit fast vid sin tro och sin kultur. Men trots de grundliga och grymma anstrÀngningarna att utplÄna judendomen, lever familjenamnen kvar Àn idag.

I Om stenarna kunde tala i Palma de Mallorca skildras tortyrseanserna, förhören och straffens fullbordan, men ocksÄ modet och fegheten, rÀdslan och kÀrleken, tron och tvivlet hos dramats huvudpersoner.

Och handlingen utspelar sig i epicentrum för turismen i Palma.

”Inget levandegör det förflutna som en vĂ€lskriven historisk roman. ”Om stenarna kunde tala i Palma de Mallorca” Ă€r just detta./
/ Prosan Ă€r poetisk och lĂ€ttflytande – ingen sjĂ€lvklar kombination, men en som Goldman behĂ€rskar till fullo. Den bygger ocksĂ„ gedigen research, komplett med autentiska förhörsprotokoll som ger en inblick i inkvisitionens inre liv. /
/ Goldman har skrivit en vacker och inkĂ€nnande bok om ett mörkt kapitel i Europas och kyrkans historia.”

Expressen