Om Kinas provinser vore lÀnder skulle 15 av dem finnas med bland vÀrldens 50 största ekonomier. VÀlstÄndet ökar och produktionen gÄr pÄ högvarv. För första gÄngen pÄ hundra Är kommer snart inte en demokrati att vara vÀrldsetta lÀngre.
Journalisten och KinakÀnnaren Ola Wong har bott och rapporterat frÄn Kina i mÄnga Är. NÀr det blev hÀlsosammare att bo i ett rökrum Àn i Peking bestÀmde han sig för att flytta hem samtidigt som han stÀllde sig frÄgan varför blev det sÄhÀr?
Pekingsyndromet Àr den underhÄllande och gripande berÀttelsen om hur den nya supermaktens ekonomi och politik fungerar och varför den leder till instabilitet i landet och Àr en miljökatastrof för vÀrlden. De senaste Ären av ekonomisk boom har inte alls inneburit kommunistpartiets retrÀtt utan snarare dess Äterkomst.
Ola Wong spÄrar orsaken tillbaka till hur dagens ledare drabbades av Mao-tidens terror som barn, ett nationellt trauma som gjorde dem besatta av stabilitet och tvingade dem att stÀndigt skriva om historien.
Pekingsyndromet Àr reportageguiden som förklarar den nya supermakten Kina. En nödvÀndig lÀsning för alla som trodde att de inte var berörda av Kina.
LÀs mer hÀr:
http://olawong.squarespace.com/about-me/