(354)

Rakas Mikael

audiobook & e-book


”Minun nimeni oli Mikael. Sanon oli, koska nythĂ€n minua ei ole enÀÀ olemassa. MinĂ€ kuolin muutama sekunti sitten.”

Rakas Mikael on Marja-Leena Tiaisen rakastetuimpia nuortenromaaneja.Teos on myös kÀÀnnetty useille kielille, ja se on saanut arvostetun Topelius-palkinnon vuoden 1999 parhaasta nuortenkirjasta.

Koskettavan rosoisen tarinan kertoo 16-vuotias Mikael, joka menehtyy pÀihtyneenÀ pyörÀonnettomuudessa. SÀrmikÀstÀ poikaa jÀÀvÀt kaipaamaan isoveli, vanhemmat ja bÀndikaverit. Ja ennen kaikkea suhteellisen tuore tyttöystÀvÀ Roosa, joka pian tajuaa odottavansa Mikaelin lasta - 15-vuotiaana! Pojan perhe saa asian selville, ja seuraa tahtojen taistelu siitÀ, kenen elÀmÀstÀ ja lapsesta oikein onkaan kysymys. Roosan omasta perheestÀ ei ole apua eikÀ tukea, mutta sotkeutuuko Mikaelin vauras perhe liikaakin tilanteeseen?

Rakas Mikael on pysynyt kulttikirjana sukupolvesta toiseen, ja netissÀ se herÀttÀÀ edelleen keskustelua.

Olen lukenut -blogista:

"Tarina on kipeÀ ja surullinen. Samalla se on toiveikas kasvutarina. Se tuntuu todelta. Asioita ei kaunistella, nuorista tai vanhemmista ei tehdÀ muuta kuin mitÀ he ovat, hyvine ja huonoine puolineen."

Marja-Leena Tiainen on syntynyt Kuopion maalaiskunnassa. HÀn asui vuosikymmeniÀ Liperin ViinijÀrvellÀ, mutta muutti takaisin Kuopioon 2013. Tiainen debytoi lyhytproosalla Gummeruksen vuonna 1983 julkaisemassa antologiassa KenkÀÀ enolle. Kuunnelma Eino 67 esitettiin radiossa syksyllÀ 1986. Seuraavana vuonna ilmestyi Tiaisen ensimmÀinen oma teos, lastenkertomus Pullopoika, joka julkaistiin Tammen VihreÀ Varis -sarjassa. Sittemmin Tiainen on kirjoittanut lukuisia romaaneja, joissa hÀn kuvaa nykyajan suomalaisten lasten ja nuorten elÀmÀÀ ja heidÀn harrastuksiaan. Tiaisen nuortenromaaneja on kÀÀnnetty ruotsiksi, tanskaksi, liettuaksi ja eestiksi. Tiaisen kirjojen aiheet vaihtelevat urheilu- ja erÀharrastuksista vakavampiin aiheisiin, kuten rasismiin, jota hÀn kuvaa rehellisen uskottavasti vuonna 2002 julkaistussa teoksessaan Pikkuskini ja vuoden 2007 alussa Savonia-palkitussa nuortenromaanissaan Alex ja pelon aika. Aikuisille Tiainen on julkaissut romaanit Karjala comeback, joka kertoo suomalaisten seuramatkasta rajantakaiseen Karjalaan ja Jaakobin Enkelit, joka sijoittuu naispesÀpalloilun maailmaan, sekÀ naisen arjesta ja unelmista 1960-luvulla kertovat romaanit Kulmakaupan naiset ja Suoraa saumaa ja siksakkia.