(12)

Salattua diplomatiaa : Tapani Brotheruksen tarina

audiobook & e-book


Keskiviikkoaamuna ovikello soi aamuseitsemÀltÀ. Portin takana seisoi Guillermo Pavez. HÀtÀÀntyneenÀ ja hengÀstyneenÀ, vaatteet likaisina.

Pavezin talo oli poltettu ja hÀn oli piileskellyt siitÀ lÀhtien sotilailta. Saisiko hÀn jÀÀdÀ Brotherusten luokse joksikin aikaa?

Tapani Brotherus toimi diplomaattina Suomen Santiagon-edustustossa, kun Augusto Pinochetin sotilasjuntta kaappasi vallan syyskuussa 1973 ja tuhannet chilelÀiset pidÀtettiin ja tapettiin kidutuksen uhreina.

Pavezin tulo kÀynnisti vainottujen pelastusoperaation, jonka Brotherus joutui salaamaan ulkoministeriöltÀ. Se johti poikkeukselliseen toimintaan diplomatian kentÀllÀ ja yli 2000 ihmisen auttamiseen pois vÀkivaltaisuuksien ChilestÀ.

Salattua diplomatiaa kuvaa tapahtumia Brotheruksen omien havaintojen ja kokemusten kautta. Samalla se avaa Suomen ulkoministeriön ja siellÀ kyseisinÀ vuosina työskennelleiden ihmisten toimintaa.

Kirja kertoo Kööpenhaminassa syntyneen diplomaattiperheen pojan koko vÀrikkÀÀn ja humoristisiakin kÀÀnteitÀ sisÀltÀneen elÀmÀntarinan lapsuudesta ja nuoruusvuosista aina ulkoministeriön uraan ja suurlÀhettilÀsvuosiin Iranissa, Pakistanissa, EtelÀ-Afrikassa ja Kreikassa.

Vaikeimpana pestinÀÀn Brotherus pitÀÀ ajatollah Khomeinin Irania, jossa kÀytiin samaan aikaan sotaa Saddam Husseinia vastaan.

Kirja kuvaa myös puolison roolia diplomaatin työparina. Lysa Brotherus huolehti ChilessÀ kymmenistÀ kotiinsa tulleista pakolaisista. Teheranissa hÀn oli menettÀÀ Iranin ja Irakin vÀlisen sodan pommitusten aikana henkensÀ.


Narrator: Juhani Rajalin

Duration: