(0)

Sken genom solen

E-book


En historia som fascinerat mig Ànda sedan min uppvÀxt handlar om granitlasset i Klintaskogarna. Jag hörde historien först nÀr jag var i skolÄldern pÄ 1960-talet och sedan dess har den etsat sig fast i mitt minne. Det har varit svÄrt att slÀppa den dramatiska berÀttelsen ur tankarna. Alltihop tar sikte pÄ ett havererat granitlass pÄ den smÄlÀndska landsbygden mitt under nödÄren i början av förra seklet. NÀr granitlasset först rÀmnar under sommarnattens mörka timmar och sedan ÄterupptÀcks stÄende uppe pÄ vÀgen igen till allas förvÄning i gryningen dagen efter triggas mystiken igÄng i hela bygden. I min roman skildrar jag vad som utspelar sig i skogarna runt omkring Malaberg, gÄrden dÀr jag sjÀlv vÀxte upp och dÀr hela bygden stÀller upp mangrant för att lösa mysteriet. En mjölnarson, Axel pÄ Kvarnen, spelar en sÀrskilt stor roll i skapandet av mina brÄdaste lingonhistorier, eftersom denna hedersman Àr en av de som hamnar mitt i hÀndelsernas centrum nÀr granitlasset havererar vid Trilla Ner, som vÀgkröken kallas ett stenkast frÄn Malaberg.

Kvarnstenarna frÄn den nÀraliggande kvarnen, dÀr Axel pÄ Kvarnen vÀxte upp under fattiga förhÄllanden, stÄr Ànnu vid stugvÀggen som ett minne av de uppseendevÀckande hÀndelserna. Idag Àr det hundra Är sedan kvarnstenarna hamnade vid stugvÀggen och dramatiken kan Äterupplevas som ett minne i min roman.

Detta Àr Edgar Weibulls debutbok som författare. Han har under mÄnga Är verkat som journalist i SmÄlandsbygden och ofta skrivit bygdeberÀttelser. HÀr kommer första utgÄvan i bokform.