(0)

Sociologi: En kort men kritisk introduktion

E-book


Denne bog afviger fra de fleste andre sociologiske introduktioner pĂ„ flere mĂ„der. Den indeholder en diskussion af de grundlĂŠggende problemer i social teori – den kerne af teoretiske spĂžrgsmĂ„l, som sociologien er fĂŠlles med alle samfundsvidenskaberne om. Jeg deler ikke den udbredte holdning, at disse spĂžrgsmĂ„l er uden betydning for mennesker, der har brug for et indledende kendskab til sociologien. Jeg accepterer heller ikke den lige sĂ„ udbredte forestilling, at sĂ„danne spĂžrgsmĂ„l er for komplekse til at kunne forstĂ„s af lĂŠsere, der ikke behersker fagets mere empiriske indhold. I min behandling af dette empiriske foretager jeg visse vĂŠgtninger, som afviger fra dem, man normalt ser i introducerende bĂžger. Mange fremstillinger af sociologien skrives primĂŠrt med henblik pĂ„ Ă©t bestemt samfund – det, hvori forfatteren eller lĂŠserne lever. Jeg forsĂžger at undgĂ„ denne form for snĂŠversyn ud fra den overbevisning, at en af den sociologiske tĂŠnknings hovedopgaver er at gĂžre sig fri af det velkendtes begrĂŠnsninger. Men den vigtigste forskel mellem denne bog og andre er mĂ„ske dens stĂŠrkt historiske tilgang til emnet. ”Sociologi” og ”historie” anses normalt for adskilte studieomrĂ„der, men dette synspunkt anser jeg for forfejlet.

Jeg har forsÞgt at udtrykke mig i korthed, og det har medfÞrt visse mangler, hvad den emnemÊssige dÊkning angÄr. Jeg gÞr ikke noget forsÞg pÄ at give en encyklopÊdisk fremstilling af hele den lange rÊkke emner, der er legitime sociologiske interesseomrÄder. Den lÊser, der Þnsker en sÄdan bredde, mÄ gÄ til andre kilder.

Anthony Giddens

Sociologi: En kort, men kritisk introduktion udkom fÞrste gang pÄ dansk i 1995 og genudgives nu i Hans Reitzels Forlags serie Klassikere.