(0)

Stalinin vakoojatar Suomessa : Tapaus Jartseva

audiobook & e-book


Oliko vakooja Zoja Jartsevan tähtäimessä Mannerheimin värväys?

Kiehtova kuvaus Neuvostoliiton menestyneimmästä naisvakoojasta, joka vaikutti ratkaisevasti myÜs Suomen kohtaloihin.

Diktaattori Josef Stalin lähetti talvisodan alla Jartsevin vakoilijapariskunnan Suomeen toteuttamaan tärkeää tiedustelutehtävää. Boris Jartsevin käynnistämät erikoiset neuvottelut tunnetaan Suomessa, mutta hänen puolisonsa Zojan toiminta on jäänyt pimentoon. Kirja paljastaa Zoja Jartsevan suuren tehtävän, jolla hän aukaisi kuuman linjan Mannerheimin päämajan ja Stalinin välille.

Tietokirjailija Martti Backman on koonnut niukoista lähteistä palapelin, joka aukaisee eteemme elävän panoraaman Zoja Jartsevan johtamasta Suomeen kohdistuneesta vakoilusta ja poliittisesta vaikuttamisesta. Kirja vie lukijan Helsingistä Stalinin virkahuoneeseen Kremliin, Hella Wuolijoen kartanolle Marlebäckiin, Tukholmassa kiehuneeseen käärmeenpesään, luhistuvaan Natsi-Saksaan ja lopulta Stalinin vankileirille Vorkutaan. Teos on kirjoitettu vetävällä, tarinallisella otteella, mikä tekee oikeutta neuvostovakoilun suurimman tähden uskomattomalle elämälle.

Martti Backman (s. 1948) on Suomen Kuvalehden ja Iltalehden entinen päätoimittaja. Hän oli myös tutkivana toimittajana Ylen MOT-ohjelmassa 15 vuoden ajan. Kirja on jatkoa Backmanin edelliselle vakoilukirjalle “Vakoojat”, josta hänet palkittiin Tieto-Finlandia ehdokkuudella 2017.