(0)

Stjernekiggeren : Johan Ludvig Heibergs 'sande Biographie'

E-book


I denne bog er det Johan Ludvig Heiberg, der sĂŠttes under lup. Han levede 1791-1860, og som undertitlen siger, er Stjernekiggeren en biografi: den benytter biografiske oplysninger og dokumenter, men der er tale om en utraditionel form for biografi, for bogens vigtigste materiale er Heibergs egen digtning. Heiberg hĂŠvdede selv, at nĂ„r en digter samlede og udgav sine vĂŠrker, sĂ„ skrev han sin 'sande Biographie', og bogen tager sĂ„ledes Heiberg pĂ„ ordet. Denne orientering mod digtervĂŠrkerne som indirekte, personlige (men ikke private) udsagn gĂžr det muligt at fremdrage en anderledes biografi og en anden (tragisk) livshistorie end den velkendte og anerkendte. Den kaster sĂ„ledes nyt og overraskende lys over det, Heiberg skrev. Hvor nutiden primĂŠrt kender ham for enten ElverhĂžj og vaudevillerne eller – som i den nyeste forskning - for hans filosofiske forfatterskab, sĂ„ fremdrager stjernekasteren hans erotiske skĂŠbne og viser, hvor intimt dyrkelsen af den purunge og unge kvinde, Psyke, er forbundet med den digteriske udfoldelse. Og i den forbindelse sĂŠtter bogen lys pĂ„ hidtil underbelyste vĂŠrker og sider af forfatterskabet.

FÞrste kapitel opridser grundtrÊkkene i Heibergs livshistorie og formningen af hans erotiske vÊsen og giver sÄledes lÊseren et kort over det psykologiske landskab, som de fÞlgende tre kapitler bevÊger sig rundt i. Kapitlet tager afsÊt i den gamle Heiberg, som man mÞder ham i den brevveksling, der udspandt sig i 1854 og 1855 mellem ham og Johanne Luise efter nÊsten 25 Ärs samliv: hendes dybe usikkerhed pÄ hans kÊrlighed og hans venlige, men ogsÄ distante svar, som hensÊtter den usikre hustru i en ond cirkel af tvivl og fortvivlelse. DerpÄ bevÊger kapitlet sig baglÊns mod kÊrlighedskonfliktens forudsÊtninger i fortiden. PÄ den ene side hans opvÊkst som skilsmissebarn hos en kÊrlighedskrÊvende moder, Thomasine Gyllembourg, og senere den unge Heibergs aldrig forlÞste kÊrlighed til Ida Brun, hans liv fÞrste Psyke. PÄ den anden side Johanne Luises opvÊkst pÄ samfundets bund og hendes tidlige karriere. Og den fÞlger derpÄ de to historiers sammenfletning: hans betagelse af det purunge pigebarn, denne Psyke, som det langt om lÊnge lykkedes ham at indfange og forme efter sine idealer.

De tre fĂžlgende kapitler bevĂŠger sig kronologisk fremad i forfatterskabet. Andet kapitel behandler det tidlige forfatterskabs romantiske, svĂŠrmeriske dyrkelse af den evigt undvigende Psyke – den mytiske nĂžgleskikkelse i de tidlige digterĂ„r – som gĂžr kĂŠrlighedstabet til kilde for hans digtning, men som ogsĂ„ bringer ham pĂ„ selvmordets rand. Tredje kapitel fĂžlger Heibergs opgĂžr med ungdomsdigtningens livsfarlige dyrkelse af smerten. MĂždet med Hegel i 1824 fĂ„r ham til at sĂŠtte sig selv og sine fĂžlelser under administration, og mĂždet med Johanne Luise indgiver ham en tro pĂ„ muligheden af trods alt at blive forenet med den evigt undvigende Psyke. Hvad han da ogsĂ„ gĂžr. Men kapitlet fĂžlger ogsĂ„, hvordan han efter deres forening gradvis bliver mere og mere distant, optaget af at fortolke sine egne fĂžlelser, og til sidst – da Johanne Luise ikke lĂŠngere er purung – mĂ„ indse, at Psyke alligevel ikke lader sig indfange. Kapitel fire beskriver, hvordan denne erkendelse af at have taget fejl omsĂŠtter sig i en stadigt stĂžrre afstand til ungdommens og manddommens kĂŠrlighedsdrĂžmme – en distance, som er legemliggjort i hans intense beskĂŠftigelse med astronomi og stjernekiggeri, og som fĂ„r ham til at formulere