(191)

Suomalaiset Stalinin puhdistuksissa

audiobook & e-book


Uraauurtava historiateos karkotetuista ja vainotuista suomalaisista Stalinin aikana.

Stalinin valtakaudella Siperiaan, Kuolaan ja muihin kaukaisiin neuvostokolkkiin karkotettiin yli 100 000 raja-alueen ja Inkerin suomalaista. Suomesta sodan jÀlkeen palaavia inkerilÀisiÀ huijattiin - heidÀt kuljetettiin suljetuissa junissa Inkerin ohi karkotukseen, vaikka heille oli luvattu kotiin pÀÀsy. Suomen vastainen raja-alue puhdistettiin; punasuomalaiset, inkerilÀiset, loikkarit ja amerikansuomalaiset joutuivat kaikki vuorollaan Stalinin puhdistusten kohteeksi. Kukaan ei sÀÀstynyt.

Reuterin teos on inhimillinen ja jÀrkyttÀvÀ kuvaus karkotettujen ja vainottujen suomalaisten kohtaloista. Se tuo esille suomalaisten pitkÀÀn salatut ja unohdetut joukkokarkotukset ja vainon, pelon ja pakkotyön vuodet. Kirjan aineistona on sata haastattelua, 200 kirjettÀ, arkistodokumentteja, muistelmia sekÀ ainutlaatuisia valokuvia.

Anni Reuter on valtiotieteiden tohtori, joka työskentelee tutkijana Helsingin yliopistossa. HÀn tutki vÀitöskirjassaan inkerinsuomalaisten totaalista karkotusta Neuvostoliitossa. HÀnen isoisÀnsÀ pÀÀsi Suomeen juuri ennen rajojen sulkeutumista. ItÀrajan taakse jÀÀneet sukulaiset karkotettiin, vangittiin ja surmattiin Stalinin puhdistuksissa.