(128)

Tape: Tapani Valkonen omin sanoin

audiobook & e-book


"Kehonrakentaja, kuntovalmentaja, yrittĂ€jĂ€ Tapani ”Tape” Valkonen on tuttu mies iltapĂ€ivĂ€lehtien lööpeistĂ€ ja juorulehtien sivuilta. Jos Suomessa nimettĂ€isiin valtakunnan lööppikuningas, niin Tape nousisi vĂ€hintÀÀn perintöprinssiksi.

Tapesta puhutaan, hÀnestÀ liikkuu mitÀ uskomattomampia huhuja, ja hÀntÀ myös pelÀtÀÀn. Milloin hÀmmÀstellÀÀn Tapen yltÀkyllÀiseltÀ nÀyttÀvÀÀ elÀmÀntyyliÀ, milloin hÀnen avioliittoaan Tiina JylhÀÀn, milloin hÀnen avointa dopingaineiden kÀyttöÀÀn, tai hÀnen suhteitaan moottoripyörÀjengilÀisiin. Tape on 120 kiloa terÀksistÀ lihasta ja kova poika suustaan, joten hÀnet huomataan. Tape tuntuu olevan siellÀ, missÀ tapahtuu, niin hyvÀssÀ kuin joskus pahassakin.

Mies Tape Valkosen karskin ulkokuoren takana on sen sijaan tuntemattomampi tapaus. Harva tietÀÀ mitÀÀn hÀnen monipuolisesta urheilutaustastaan, hÀnen työstÀÀn suomalaisen kehonrakennuksen ja fitnessurheilun hyvÀksi, tai hÀnen perhekeskeisyydestÀÀn ja rakkaudestaan lapsia kohtaan. Kuka uskoisi, ettÀ Tape Valkonen on myös herkkÀ runoilija?

Tape ei kiellÀ kommelluksiaan ja rikoksiaankaan, mutta valottaa nyt ensimmÀistÀ kertaa niiden taustoja. Tape on siitÀ harvinainen huippu-urheilija, ettÀ hÀn myöntÀÀ avoimesti kÀyttÀneensÀ dopingia aina ennen kilpailuja. HÀn sanoo, ettÀ ilman sitÀ huippu-urheilussa ei pÀrjÀÀ, oli laji melkein mikÀ hyvÀnsÀ. Tape ei suosittele doping-aineita, mutta korostaa, ettÀ on tehtÀvÀ ero niiden ja huumeiden vÀlillÀ. Doping on huippu-urheilussa yleisempÀÀ kuin kukaan on uskaltanut tunnustaa.

TÀssÀ elÀmÀkerrassa Tapani Valkonen kertoo avoimesti kaiken elÀmÀstÀÀn ja kalliista autoistaan ja 1200-neliömetriseksi vÀitetystÀ talostaan Tallinnassa ja dopingkÀrÀjistÀÀn ja onnettomuuksistaan ja lapsuudestaan ja kovista oppitunneistaan ja elÀmÀstÀÀn ylipÀÀtÀÀn. TÀmÀ kirja ei ole Valkosen valkopesu, vaan johdattaa lukijansa varjoisillekin poluille, joita Tape on tallustanut. Aina lopulta on aurinko kuitenkin paistanut ja elÀmÀ voittanut. Annetaan ison miehen puhua, omin sanoin ja sensuroimatta.

Kirjan kirjoittaja toimittaja Sami Lotila, FM, asuu Tallinnassa ja HelsingissÀ ja kirjoittaa työkseen lehtiin Suomessa ja Virossa. Aiemmin hÀn on toiminut Hymy-lehden pÀÀtoimittajana ja juontanut keskusteluohjelmaa Viron TV:ssÀ. Lotila on kirjoittanut yli kymmenen kirjaa suomeksi ja viroksi."


Narrator: Jari Nissinen
Duration: