(0)

Tyskland er et land for voksne

E-book


Henriette Harris, kendt for sin anmelderroste ”Berlin Berlin”, der kom i 2009 og stadig er en eftertragtet guide for dem, der virkelig vil lĂŠre den tyske hovedstad at kende, inviterer i sin nye bog lĂŠserne med til seks tyske byer. Harris rejser bĂ„de i det gamle Ăžst og i det nye vest og tager os med til byerne LĂŒbeck, MĂŒnchen, Weimar, Leipzig, Bonn og Frankfurt am Main.

For Tyskland er ikke bare Berlin. Tyskland er Europas stÞrste land, og et land, hvor fortid og nutid krydses tydeligere og trÊkker dybere spor end andre steder. Harris har rejst Tyskland tyndt og fortÊller skÊve, interessante, morsomme og alvorlige historier om mennesker, der er knyttet til steder, som er gÄet over i historien. Gennem sine mange mÞder med mennesker, bÄde afdÞde og nulevende, folder Harris ogsÄ i denne bog historien ud og giver stumme rejseindtryk mÊle. Og de seks udvalgte byer er alle en rejse vÊrd!

Hver by har i Harris’ bog et kulturhistorisk tema. I MĂŒnchen er det den moderne kunst. I Weimar oplever vi byens vanskelige balancegang mellem glorvĂŠrdig national stolthed og afgrundsdyb gru, mellem Goethe og Schiller pĂ„ den ene side og den berygtede koncentrationslejr Buchenwald pĂ„ den anden. I Leipzig fortĂŠller Harris om den fredelige revolution i 1989 og om byens fornemme status som musikby. I Bonn, den vesttyske Forbundsrepubliks hovedstad indtil 1999, Ă„nder fortidens glans stadig den besĂžgende i nakken. Muslimer udfordrer og beriger den tidligere hovedstad, og Harris ser pĂ„ integrationen af de mennesker, der i dag udgĂžr ti procent af byens befolkning. I LĂŒbeck er perspektivet selvfĂžlgelig Thomas Manns Nobelprissaga ”Huset Buddenbrook” og den driftige hansestad, der ogsĂ„ var Manns oprindelse. I Frankfurt am Main fĂ„r vi et indblik i byens jĂždiske kultur i dag og i den fortid, som er til stede over alt i byen.

I ”Tyskland er et land for voksne” skriver Harris skarpt og veloplagt og med sin nysgerrighed og formidable evne til at komme ind pĂ„ de vĂŠsentlige – bĂ„de de mest spĂŠndende og ofte ogsĂ„ de mest problematiske og smertelige – sider af de byer, hun besĂžger, Ă„bner hun lĂŠserens Ăžjne for det moderne Tysklands mangfoldighed.