Da dybhavet for alvor blev opdaget i midten af 1800-tallet, blev dets mørke og mystik straks genstand for henrykt opmærksomhed fra akvarieentusiaster, dekadente kunstnere og forfattere som H.C. Andersen og Jules Verne. Lige siden har billedkunst, litterære værker og film om den undersøiske verden ladet os sanse og begribe havet som et element, der er grundlaget for alt liv og samtidig absolut fremmed for os.
Underværker er en litteraturhistorie om akvarier og telegrafkabler, om havfruer, blæksprutter og gopler og om kunstværker, der undrer sig over det undersøiske vidunderlige eller ligefrem drømmer om en ekstatisk forsvinden ind i det andet element. Det er en fortælling om, hvordan forestillinger om livet under overfladen og på planeten er blevet dannet, og om det historiske grundlag for aktuelt at forstå havet og også for at gøre noget, inden fantastiske skabninger udryddes, allerede inden vi har lært dem at kende.
Frits Andersen er professor i litteraturhistorie ved Aarhus Universitet og har senest skrevet Sydhavsøen. Nydelsens geografi (2018) om øen, øhavet og havet.