Helsingforskvartetten

Series ‱ 4 books

Kjell Westö har blivit en av de mest Ă€lskade och lĂ€sta författarna i sin generation, bĂ„de pĂ„ finska och svenska. Hans förra roman DĂ€r vi en gĂ„ng gĂ„tt blev en enorm framgĂ„ng och belönades med Finlandiapriset 2006. Årets roman GĂ„ inte ensam ut i natten Ă€r en fristĂ„ende sista del i en kvartett romaner om 1900-talets Helsingfors, ett av vĂ„r tids mest fullödiga portrĂ€tt av en europeisk storstad och dess mĂ€nniskor. Romanen börjar i ett slitet men ocksĂ„ romantiskt fĂ€rgat sextiotal, dĂ€r popmusiken Ă€r en möjlig sprĂ„ngbrĂ€da in i framtiden för tre av romanens huvudpersoner, Jouni, Ariel och Adriana. Men framgĂ„ngen förblir en dröm och huvudpersonerna driver ifrĂ„n varandra, Jouni in i politiken, Adriana in i Ă„ngest och oro och Ariel till Stockholm dĂ€rifrĂ„n han försvinner spĂ„rlöst.

LÄngt senare, i början av Ättiotalet, fÄr en ung man vid namn Frank Loman reda pÄ saker som tvingar honom att börja nysta i historien om de tre vÀnnerna. Det förflutna Àr ett töcken, men medan Ären gÄr förstÄr Frank mer och mer bÄde om de tidigare generationerna och sig sjÀlv.

Det blir en vindlande berÀttelse som gÄr in i vÄr egen tid, en berÀttelse om flera generationer och deras drömmar och villkor. Det handlar om att vi vÀnjer oss vid det vi har, sÄ att vi inte förstÄr hur saker och ting en gÄng varit. Det handlar om vÄra drömmar om nÄgot vackrare och vackrast av allt Àr friheten men ocksÄ om vad vÀnskap och lojalitet egentligen Àr.

Extra information om ljudboken: Jessica Grabowsky gör ett gÀstspel i ljudboken som inlÀsare av Adrianas dagboksavsnitt. Författarens kommentar till ljudboken GÄ inte ensam ut i nattenNÀr vi inledde produktionen av denna ljudbok vintern 2022 hade diskussionen om representation, ordval och konstens frihet gÄtt het i Finland.

Boken utkom första gÄngen Är 2009 och utspelar sig i ett tidsspann frÄn 1945 till 2009. I den ursprungliga boken förekommer n-ordet för svarta och bruna mÀnniskor flera gÄnger, och dÀr förekommer ocksÄ nedsÀttande benÀmningar pÄ homosexuella mÀn. Efter noggrant övervÀgande beslöt vi oss för att hÄlla kvar orden eftersom de Àr kontextualiserade i förhÄllande till epoken och framför allt till personerna som uttalar dem. Jag, författaren, anser att all strÀvan efter att retuschera och dÀrmed förtiga historien Àr farlig. Om vi inte lÀngre fÄr visa hur oreflekterat förfÀrliga attityderna en gÄng var, dÄ kan vi inte till fullo förstÄ och uppskatta vÀgen vi vandrar mot mindre rasism och mindre homofobi, för att ta bara tvÄ exempel.

Jag Àr beredd att ta emot den eventuella kritiken för att GÄ inte ensam ut i natten skildrar en förgÄngen och öppet rasistisk och homofobisk tid Àrligt och osminkat. Var jag stÄr privat vet förhoppningsvis de som följt min författarbana tillrÀckligt noggrant.

Om de möjliga förbÀttringarna i mÀnniskors villkor Àr tillrÀckligt uppenbara och stora accepterar jag vissa inskrÀnkningar i den konstnÀrliga friheten för att uppnÄ sagda förbÀttringar - för det Àr INTE en gudagiven mÀnsklig rÀttighet att fÄ sÀga vad som helst om det sÄrar andra mÀnniskor i deras innersta. Men att försköna och förneka hur mÀnniskans vÀrld sett ut, och fortfarande ser ut pÄ mÄnga hÄll, Àr inte den vÀg vi ska gÄ.

BalansgÄngen fortsÀtter i hopp om en mer jÀmlik framtid som vÄgar se historien i vitögat.

Kjell Westö, Helsingfors mars 2022