(0)

2,32 meter under havet

E-Book


Det Ă€r september 1969. Orkanen drar in över SkĂ„ne och griper tag i Volkswagen-bussen som för att stoppa den, vĂ€lta den, visa att allt Ă€r fel. Den rostiga gamla bussen, som Alice, hennes far och mormor fĂ€rdas i, Ă€r impregnerad med Ă€ppeldofter: Gravensteiner, Alice och James Grieve. Bakom sig lĂ€mnar de fruktodlingen och slĂ€ktgĂ„rden Gustafslund pĂ„ Österlen och en stor sorg efter mammans plötsliga bortgĂ„ng.

I den nybyggda SkĂ„nska Cementvillan utanför Kristianstad försöker de bygga upp en tillvaro, trots det svĂ„ra som hĂ€nt. Mellan Alice och hennes far utkĂ€mpas snart ett krig. Alice vĂ€grar leva det liv han sĂ„ gĂ€rna vill se henne leva. Hon vĂ€grar att leva nĂ„got liv över huvud taget: att ligga i himlasĂ€ngen, under det bedövande tjocka tĂ€cket, Ă€r det enda hon vill. Men allt Ă€r inte svart. Änglaflickan, som Alice studerar genom gluggen i persiennen, ger hopp och ljus.

2,32 meter under havet handlar om sorg och hur man lever vidare nÀr man har förlorat allt. Men det Àr ocksÄ berÀttelsen om ett Sverige i förÀndring, dÀr smaker och lukter försvinner och det rivs för motorvÀgsbyggen och storskaliga slakterier.