(20)

Aaveiden Eesti : Kummitustarinoita Virosta

E-Book


Kummituksista kertoillaan Virossa pilke silmÀkulmassa, mutta silti ylpeÀnÀ. Suhtautuminen aaveisiin on yllÀttÀvÀn luonnollista. NiitÀ on, ne ovat olleet joskus ihmisiÀ ja ne nyt vain elÀvÀt tÀÀllÀ seuranamme.

TÀmÀn kokoelman aavetarinoiden matkassa kuljetaan moniin Viron tunnettuihin kartanoihin tai linnoihin; Kolgaan, Palmseen, Alatskiville ja Sangasteen sekÀ Haapsaluun, jonka Valkea daami on kenties Viron kuuluisin kummitus. Myös Tallinnaan ja PÀrnuun tutustutaan aaveiden opastuksella. Rannan pyhÀ tammi ja Leevakun metsÀssÀ lymyÀvÀt yliluonnolliset vaarat ovat esimerkkeinÀ vanhoista kansantarinoista, joita kerrotaan yhÀ.

Kaikki virolaiset aavetarinat eivÀt silti ole vanhoja. Tallinnan lÀhiöissÀ liikkuu kulkijoita, joista osa ei ole tÀstÀ maailmasta lainkaan. HylÀttyjen vankiloiden seinÀt kertovat tarinoita neuvostoajalta.

Aavetarinat ovat herkullisinta Eestinmaata ja niitÀ on valtavasti. Suuri osa kulkee edelleen vain suullisessa muodossa. Siksi niistÀ kannattaakin kysyÀ paikallisilta. NÀin on pitkÀlti syntynyt myös tÀmÀ kokoelma. Suomalaiskirjailijat Ville Hytönen ja Tuulia Matilainen pitÀvÀt kumpikin Viroa toisena kotimaanaan ja ovat kerÀnneet tarinoita itselleen tutuista paikoista ja maisemista.

Tervetuloa matkalle aaveiden Eestiin!