(0)

Avain kungfutselaisuuteen : Valittuja kirjoituksia kolmelta vuosituhannelta

E-Book


Kungfutselaisuus on yli 2000 vuoden historiansa aikana rakentunut kiinteÀksi osaksi itÀaasialaisten yhteiskuntien arvoja, kÀytÀntöjÀ ja tapakulttuuria. Kungfutselaisuuden ytimessÀ ovat pohdinnat ihmisen ja yhteisön suhteesta ja nÀkemys siitÀ, ettÀ tiedon pitÀisi olla toiminnan edellytys.

Avain kungfutselaisuuteen kokoaa yksiin kansiin kiehtovia katkelmia kungfutselaisen kaanonin klassikoista sekÀ kaanoniin kuulumattomista, jopa aikoinaan vÀÀrÀoppisiksi tuomituista teksteistÀ. YhdessÀ taustoittavien selitysten kanssa ne kuvaavat oppisuunnan kehitystÀ ja auttavat tutustumaan kungfutselaisuuteen ja sen laajoihin kehityskaariin helposti lÀhestyttÀvÀllÀ tavalla.

KÀsiteltÀviin teemoihin lukeutuvat yhteiskunnallinen sopusointu, oikeamielinen hallinto ja arvojÀrjestykseen perustuva kuuliaisuus sekÀ toisaalta yksilön vastuu ja vapaus kehittÀÀ itseÀÀn. Teoksen esittelemÀt ajattelijat keskustelevat myös ihmisen luonnosta sekÀ siitÀ, onko ihmisen kohtalo ennalta mÀÀrÀtty.

"Sellaisen oppineen tietÀmys, joka ei harrasta muinaisuutta eikÀ avarra nÀkemyksiÀÀn, on tyhjÀÀ ja onttoa." Gu Yanwu, "YstÀville osoitettu kirje, jossa pohditaan opiskelua"