(112)

Berliini 1945

Hörbuch und E-Book


MitÀÀn kaunistelematon, mutta inhimillisen nÀkökulman sÀilyttÀvÀ dokumentti toisen maailmansodan julmasta ja mittasuhteiltaan suunnattomasta loppunÀytöksestÀ.

Vuoden 1944 lopulla Berliini, kolmannen valtakunnan pÀÀkaupunki, oli liittoutuneiden pommitusten jÀljiltÀ luhistunut suurelta osin kivimurskaksi. HÀvityksestÀ huolimatta kaupungissa eli yhÀ siviilejÀ, joille tuhon merkit olivat selvÀt. Heil Hitler -tervehdyksiÀ ei enÀÀ kuultu, ja lÀhestyvÀ tappio vÀrjÀsi kansalaisten odotukset tulevasta sysimustiksi. Sodan raakalaismainen loppunÀytös oli kuitenkin vielÀ edessÀ.

Puna-armeija jatkoi voittoisaa hyökkÀystÀÀn idÀstÀ ja saavutti natsi-Saksan rajan tammikuussa 1945. Ylimieliselle saksalaisjohdolle lÀhestyvÀn tappion myöntÀminen oli kielletty ajatus, ja hyökkÀÀjÀlle osoitettiin uhmakkuutta uhraamalla mÀÀrÀttömÀsti omia sotilaita. SiviilivÀestön evakuointi laiminlyötiin tÀysin. Neuvostoliiton sotilaita puolestaan lietsottiin propagandaupseerien toimesta sÀÀlimÀttömÀÀn saksalaisvihaan.

Sotatoimien seurauksena yli seitsemÀn miljoonaa ihmistÀ joutui pakenemaan taistelujen tieltÀ omin avuin. Sadat tuhannet naiset, lapset ja vanhukset kuolivat pakkaseen tai surmattiin. Kauhistuttava ylpeyden, tyhmyyden, koston ja julmuuden kierre musersi alleen miltei kaiken elÀmÀn. Lopputuloksiin on lisÀttÀvÀ myös suunnattomat materiaaliset tuhot.

Berliini 1945 on Antony Beevorin mitÀÀn kaunistelematon, mutta inhimillisen nÀkökulman sÀilyttÀvÀ dokumentti natsi-Saksan romahduksen uhreiksi joutuneiden siviilien kohtalosta. Tuhon keskellÀ sÀilyi kuitenkin hengissÀ myös niitÀ, joiden pelastukseksi koituivat urheus, uhrautuminen ja toisten auttaminen mahdottomissa olosuhteissa.