(1)

Blomsterdalen

E-Book


”45. Kvinna. 38 Ă„r. HĂ€ngning.”

Kapitlen i Blomsterdalen inleds med en lakonisk notering om vem som dött och hur. Grönland har vÀrldens högsta sjÀlvmordsfrekvens och detta statistiska faktum bildar den sÄriga ramen i grönlÀndska Niviaq Korneliussens roman som vann Nordiska RÄdets litteraturpris 2021.

Den namnlösa huvudpersonen upplevde sitt första sjĂ€lvmord nĂ€r hon bara var tretton Ă„r gammal. SjĂ€lv vill hon begravas mellan de höga bergen i den östgrönlĂ€ndska staden Tasiilaq, dĂ€r gravstenarna utan namn pĂ„ kyrkogĂ„rden i Blomsterdalen Ă€r tĂ€ckta av blĂ„, röda och rosa plastblommor som tyst skriker i den vita snön. Hon har en flickvĂ€n som hon Ă€lskar, en omtĂ€nksam familj, och hon har precis börjat pĂ„ universitetet i Århus. VĂ€rlden ligger framför hennes fötter, men ingenting kĂ€nns rĂ€tt och mörkret sluter sig allt tĂ€tare runt henne. Blomsterdalen Ă€r en djĂ€vulskt vĂ„ldsam, men ocksĂ„ gripande och poetisk roman om tillhörighet, kĂ€rlek, vĂ€nskap och sorg – och om att leva i ett samhĂ€lle dĂ€r ingen pratar om de döda.

Ur Nordiska rĂ„dets jurys motivering: ”Blomsterdalen handlar om kĂ€rlek, om vĂ€nskap och om att vara en del av ett postkolonialt samhĂ€lle. Det starkt berörande verket ger inblick i grönlĂ€nningarnas liv i dag, och i de trauman som stĂ€ndigt sĂ€tter djupa spĂ„r i vardagslivet.”