(0)

Congestion Taxes in City Traffic: Lessons learnt from the Stockholm Trial

E-Book


TrÀngsel i trafiken och miljöpÄverkan orsakad av biltrafik Àr ett vÀxande problem i mÄnga storstÀder. 2006 genomfördes ett försök med trÀngselavgifter i Stockholm. Försöket syftade till att minska trÀngseln, öka framkomligheten och förbÀttra miljösituationen. Försöket föll vÀl ut och Àr nu gjort permanent.

I Congestion Taxes in City Traffic analyserar en grupp forskare de politiska och sociala processerna före, under och efter försöket med trÀngeselavgifter i Stockholm. Författarna pekar pÄ att det ofta finns mÄnga olika syften med trafiklösningar och att vissa intressen tenderar att premieras framför andra i utformandet av trÀngselavgifter. Författarnas analys sker mot bakgrund av liknande studier i andra lÀnder.

Författarna beskriver vilka förhoppningar som knöts till försöket, liksom hur stockholmarnas instÀllning till hela projektet förÀndrades under tidens gÄng. Boken illustrerar en rad konfliktfyllda aspekter av trÀngselskattesystems genomförande, exempelvis den svÄra frÄgan om hur man kan med bibehÄllet förtroende och stöd frÄn medborgarna kan införa en ÄtgÀrd som Àr djupt kontroversiell eftersom den utmanar den mobilitet som mÄnga kommit att se som sjÀlvklar. Författarnas förhoppningar Àr att denna bok ska bidra till att mÄnga andra stÀder kan ta lÀrdom av Stockholmsförsöket. Stockholmsförsöket Àr en intressant och viktig historia att belysa inte minst med tanke pÄ klimatfrÄgan och de stora förÀndringar som krÀvs för att nÄ uppstÀllda klimatmÄl - inte minst nÀr det gÀller urban mobilitet.