(0)

De ekonomiska styrformerna och samhället

E-Book


Hur har det tidiga 2000-talets omdebatterade ekonomiska styrformer vuxit fram? För företagen? För stat, kommuner och landsting? «De ekonomiska styrformerna och samhället» visar utvecklingen från den förindustriella och fördemokratiska epoken på 1800-talet till det tidiga 2000-talet.

Boken tar ett brett och originellt grepp på företeelser som brukar behandlas separat både i samhällslitteratur och akademiska framställningar. Tesen är att de ekonomiska styrformerna för organisationer spelar stor roll för människors liv och får betydelse för samhällsutvecklingen både på mikro- och makronivå. Mot den bakgrunden beskrivs framväxten av det moderna samhället genom djupdykningar i den svenska historien under 200 år och särskilt hur de ekonomiska styrformerna har ändrats. Starten är jordbrukslandet där kungen styrde. Två sekler senare är kunderna i fokus, avkastningen på aktier viktig för mångas inkomster, offentligt finansierade tjänster utförs under marknadsformer och det nationella politiska livet försiggår i massmedias starka ljus. Vad hände däremellan steg för steg? Och vad händer sedan?

Lars Östman är professor emeritus vid Handelshögskolan i Stockholm, där han varit verksam i företagsekonomi sedan 1960-talet inom redovisning, finansiering och ekonomisk styrning. Han är numera knuten till Stockholm School of Economics Institute for Research, SIR, en självständig forskningsstiftelse, grundad 2010.