»I den här historien sätts allt på spel.« Ulf Olsson, Expressen
»Som läsupplevelse är det ibland omstörtande på det vis ytterst få böcker förmår. Man lämnar romanen med känslan att ha fått en del av sin värld omstöpt, skapt på nytt.« Henrik Sahl Johansson, Svenska Dagbladet
»Nobelpriset i litteratur 2018 borde gå till den polska författaren och journalisten Hanna Krall för hennes minnesarkeologiska sökande, samlande och hopfogande av vittnesmålen från Förintelsen. Oförtröttligt har hon ställt andra frågor, lyft fram detaljerna, frammanat en försvunnen värld, gett människorna sina namn tillbaka.« Katarina Wikars, Sveriges Radio
Maria är den judiska flickan som man gömmer i den stora våningen och som inte får titta ut genom fönstret, som aldrig hostar och aldrig kissar mellan klockan halv fyra och fyra. Marta är dottern i den polska familjen som gömmer Maria på den ariska sidan i andra världskrigets Warszawa.
Eller är det två sidor av samma personlighet? Den mörka och den ljusa, vad man är och vad man kunde ha varit, eller kan bli. Maria och Marta, dubbelgångare och systrar, två skärvor av en krossad identitet: den judiska och den polska. Minnena av krigstiden, av barnhemsbarnen och den antisemitiska kampanjen i mars 1968 väcks till liv när general Jaruzelski den 13 december 1981 utropar undantagstillstånd och författaren återigen känner sig som en inneboende i sitt eget land.
HANNA KRALL föddes i Warszawa 1935 och överlevde förintelsen tack vare att ett fyrtiotal polacker gömde henne i olika lägenheter. Hon har tilldelats ett stort antal polska och internationella priser och översatts till ett tjugotal språk. Den inneboende, hennes enda roman, skrevs 1981, utkom på ett polskt exilförlag 1982 och på ett hemligt förlag i Polen 1985, samma år som den tilldelades Solidaritets undergroundpris.