(0)

Den stillsamme spionen i Bromma

E-Book


De 25:e juni 1963 anhölls flygöversten Stig Wennerström pĂ„ Riksbron i centrala Stockholm. Han visade sig vara Sveriges ojĂ€mförligt störste spion genom tiderna. Under lĂ„ng tid lĂ€mnade han ut topphemliga försvarshemligheter till Sovjetunionen. En avhoppad sovjetisk spion hade tidigare tipsat den Svenska sĂ€kerhetstjĂ€nsten om att Sovjetunionen hade tvĂ„ högt uppsatta spioner i Sverige. I Moskva hade de kodnamnen ÖRNEN och GETINGEN. De kĂ€nde inte till varandras spioneri. Wennerström erkĂ€nde att han var Örnen.

Kvar i skuggan fanns sannolikt Getingen. Han avslöjades dock aldrig. En av Sveriges toppdiplomater Ädrog sig SÀpos intresse, men utredningen lades ner. Som homosexuell, vilket i det nÀrmaste var straffbart vid den tiden, blottade han sig för utpressning.

DEN STILLSAMME SPIONEN I BROMMA handlar inte om diplomaten. Getingen Àr i denna berÀttelse en fiktiv statssekreterare i försvarsdepartementet som anser sig göra en ideell insats för det av kriget svÄrt sargade Sovjetunionen. Han lÀmnar ut all viktig information om Sveriges hemliga spel under tÀcket med Nato. HÀndelserna utspelar sig under det kalla krigets dagar runt 1950.

Peter Hökenhammar Àr pensionerad universitetslÀrare inom omrÄdet IT & Management. Detta Àr hans debutroman.