(0)

Den stora gruvstrejken

E-Book


Den stora gruvstrejken Ă€r Émile Zolas roman om gruvarbetarnas hĂ„rda verklighet i Norra Frankrike under 1860-talet. Romanen ses som en av de mest betydande inom den franska traditionen och Ă€r allmĂ€nt betraktad som Zolas Magnus opus.

Étienne Lantier – en Ă„terkommande karaktĂ€r hos Zola – Ă€r en ung migrantarbetare som anlĂ€nder till kolgruvstaden Montsou efter att ha fĂ„tt sparken frĂ„n sitt arbete som jĂ€rnvĂ€gsarbete. Han Ă€r en hĂ„rt arbetande idealist, men ocksĂ„ ung och naiv - med ett hett temperament. NĂ€r Étienne mĂ€rker att arbetarna i gruvan Ă€r sjuka, hungriga och skuldsatta sĂ€tts en plan i verket. Etienne kommer att leda en strejk som bara kan leda till framgĂ„ng eller fall.

ÉMILE ZOLA [1840–1902] var en fransk romanförfattare, dramatiker och journalist, och en av portalfigurerna för naturalismen. Hans mest berömda verk Ă€r debutromanen ThĂ©rĂšse Raquin [1867], som bĂ„de var stilbildande för naturalismen och rĂ€knas till en av den franska litteraturens bĂ€sta skrĂ€ckromaner.