(56)

Den udda kvinnan och staden

Hörbuch und E-Book


1987 skrev Vivian Gornick den blÀndande memoaren Starka band. DÄ var hon kring femtio. NÀr hon skriver den andra delen av sitt liv har det hunnit bli 2015, vÀrlden Àr en helt annan, och Vivian Gornick sjÀlv Àr 80.

Den udda kvinnan och staden Ă€r hennes vidrĂ€kning med hur det blev. Livet som kvinna och intellektuell, vid en historisk tidpunkt dĂ„ det blivit möjligt att vĂ€lja bort barn och familjeliv och i stĂ€llet vĂ€lja autonomin, konsten – och ensamheten.

I bÀsta vÀnnen Leonard, en bög som lyckas fÄ sin olycka att framstÄ som raffinerad genom att vara kvick och vÀltalig, ser hon sin spegelbild.

Boken Ă€r en kĂ€rleksförklaring till den speciella livsform som bara finns i storstaden – att vara ensam i sĂ€llskap av frĂ€mlingar – och ett fascinerande försök till sjĂ€lvanalys. Varför Ă€r relationer sĂ„ svĂ„ra? Hur lever man med andra mĂ€nniskor, och med sig sjĂ€lv? Med New Yorks gatuliv som fond berĂ€ttar hon om sina havererade Ă€ktenskap, sitt politiska uppvaknande, om vĂ€nskap, sex, skrivande och terapi – alltid med en stark kĂ€nsla för sin plats i historien och vad hennes krav pĂ„ att leva sant har kostat henne.