(36)

Eeva Lennon, Lontoo

Hörbuch und E-Book


Eeva Karikoski syntyi oman aikansa julkkisperheeseen. Äiti oli Mika Waltarin pÀÀn sekoittanut kaunotar, isĂ€ Mannerheimin alaisuudessa Mikkelin pÀÀmajassa työskennellyt upseeri, sittemmin Suomen Työnantajaliiton toimitusjohtaja. Pikku-Eevan kodissa keskusteltiin usein tuolloisista merkkihenkilöistĂ€, ja omakohtaisesti Eeva tutustui jo koulu- ja opiskeluaikoinaan moniin valtakunnan tuleviin nimimiehiin ja -naisiin: Claes Anderssoniin, Pentti Saarikoskeen, Matti Klingeen, Jaakko Pakkasvirtaan, Elina Haavio-Mannilaan, Katariina Eskolaan. NĂ€yttelijĂ€ Elina Salosta tuli Eevan hyvĂ€ ystĂ€vĂ€ loppuelĂ€mĂ€ksi. LĂ€heiseksi tuli myös feminismi, johon Eeva suhtautui intohimoisesti ja antaumuksella.

Opiskelu vei Eevan Pariisiin, missĂ€ hĂ€n tapasi tulevan miehensĂ€ Peter Lennonin. Pariisin-vuosina hĂ€nen tuttavapiiriinsĂ€ kuuluvat myös mm. Samuel Beckett, Pentti Holappa ja Kalevi ja Irene Sorsa. PĂ€ivĂ€npolitiikka tuli tutuksi Eevalle, sillĂ€ hĂ€n oli alkanut tehdĂ€ juttuja Yleisradiolle, mutta siirtyi pian Uuden Suomen kirjeenvaihtajaksi, kunnes palasi Yleisradion leipiin muutettuaan Lontooseen. Öljykriisi ja Irlannin kriisi, jĂ€ttilĂ€isinflaatio ja muut 1900-luvun jĂ€lkipuoliskon melskeet, kuninkaallisten kuulumiset, poliittiset ikonit Harold Wilsonista Margaret Thatcheriin - kaikesta tuosta kuultiin koti-Suomessa, luotettavana kertojana ”Eeva Lennon, Lontoo”.

Eeva Lennonin uskomaton elÀmÀ - kokonainen aikakausi poliittista ja henkilökohtaista historiaa - avautuu lukijalle hÀmmÀstyttÀvÀnÀ, kiehtovana ja joskus hilpeyttÀ herÀttÀvÀnÀ, niin kuin vain Eeva Lennon sen itse osaa kuvata.


Sprecher*in: Erja Manto

Dauer: