(1)

Folkmord

E-Book


Folkmordet i Rwanda 1994. Nazisternas förintelse av judar i Europa under andra vĂ€rldskriget. Kommunistregimers övergrepp pĂ„ egna befolkningar i Ryssland och Sovjetunionen frĂ„n 1918, i Kina frĂ„n 1949 och i Kambodja 1975–1979. Folkmord. Historien om ett brott mot mĂ€nskligheten tar ett stort, globalt grepp om de mest avskyvĂ€rda hĂ€ndelser som historien rymmer: folkmord. Brott begĂ„ngna mot mĂ€nniskor pĂ„ grund av vilka de Ă€r, inte för vad de gjort.

Klas-Göran Karlsson Àr professor i historia vid Lunds universitet och har Àgnat mycket av sin forskning Ät modern historia, etnisk rensning och brott mot mÀnskligheten i bred bemÀrkelse. I denna bok fÄr lÀsaren ett djupgÄende, historiskt perspektiv som gÄr Ànda tillbaka till antiken, men med sÀrskilt fokus riktat mot massmord under modern tid. Det Àr under 1900-talet som nya tekniska, byrÄkratiska och ideologiska utvecklingar möjliggjort övergrepp i stor skala.

I Folkmord: Historien om ett brott mot mÀnskligheten lyckas författaren pÄ ett föredömligt sÀtt sammanfatta ofattbart grymma hÀndelser i ett överskÄdligt och koncist omfÄng.