En af de stÞrste nordiske klassikere kommer med denne udgivelse i ny dansk oversÊttelse for fÞrste gang siden 1935. Frie folk af Halldór Laxness er stadig det mest elskede stykke islandske litteratur i verden nÊst efter sagaerne, det er en episk fortÊlling om en fattig bondes kamp for at opnÄ selvstÊndighed og frihed og om alt det, han mÄ ofre for at kunne forfÞlge sit mÄl til den bitre ende.
Bjartur JĂłnsson har i atten Ă„r arbejdet for egnens forhadte sognefoged pĂ„ gĂ„rden ĂtiraudsmĂœri, men har endelig sparet tilstrĂŠkkeligt med penge sammen til at kĂžbe sin egen gĂ„rd. Han kĂžber VintergĂ„rde og omdĂžber den til SommergĂ„rde, et lille husmandssted, der ligger pĂ„ en jordlod, som efter sigende hjemsĂžges af en ondskabsfuld kvinde ved navn Gunnvör, der har indgĂ„et en pagt med djĂŠvlen Kolumkilli og nedkaldt en forbandelse over stedet. Men Bjartur er ikke overtroisk, og han flytter ind pĂ„ gĂ„rden med sin unge kone RĂłsa, fast besluttet pĂ„, at de skal klare sig selv og leve der som frie mennesker. Det gĂ„r dog snart op for Bjartur, at RĂłsa er blevet gravid med sognefogedens sĂžn, inden han selv giftede sig med hende, og da hun dĂžr alene i barselssengen, stĂ„r Bjartur tilbage med datteren Ăsta SĂłllilja og en gĂ„rd, han skal passe alene.
Frie folk handler om bÞndernes liv og de trange kÄr, de levede under pÄ Island i begyndelsen af 1900-tallet, og om hvordan fÞrste verdenskrig, grundlÊggelsen af en andelsbevÊgelse og voksende kapitalistiske strÞmninger Þver deres indflydelse pÄ bÄde levestandard og tankegang blandt bÞnderne. Kampen for at overleve er hÄrd og ubarmhjertig, men Bjartur i SommergÄrde nÊgter at give op, selvom det betyder, at han til sidst stÄr alene tilbage, forarmet og uden den gÄrd, han arbejdede sÄ hÄrdt for at drive, men med en ny erkendelse af egen skrÞbelighed og en deraf fÞlgende vilje til denne gang at kÊmpe for andre end sig selv.
I 1955 vandt HalldĂłr Laxness Nobelprisen i litteratur. Da prisen blev overrakt, var det med ordene âHalldĂłr Laxness fĂ„r hermed Nobelprisen for sin levende episke prosa, der har genoplivet den store fortĂŠllekunst i Island. (âŠ) I den islandske litteraturs historie kan han nĂŠvnes ved siden af Snorri Sturluson, forfatteren til Njals Saga, og hans plads i verdenslitteraturen er blandt forfattere som Cervantes, Zola, Tolstoj og Hamsun.â