(13)

Galenskap : en bok om vetenskap

E-Book


Med lÀtt penna gör Landén nedslag i den vÀrldsomspÀnnande medicinska forskningens historia och begripliggör hur vi kommit dit vi Àr i dag, med effektiva behandlingar mot mÄnga tidigare dödliga sjukdomar. Han driver ofta saker till sin spets pÄ ett bÄde komiskt och absurt vis, vilket ihop med den ironiska och bitska tonen gör lÀsningen nÀstintill oavlÄtligt underhÄllande.

Göteborgsposten

LÀkekonst och katolska kyrkan, andeutdrivning och healing, diagnoser och psykoser möts i Mikael Landéns avslöjande inblick i vÄra försök att förstÄ och lindra lidande.

Psykiatrin ger bÀttre och sÀkrare vÄrd idag Àn för 100 Är sedan och vi kommer att fÄ se nya förslag pÄ hur psykiska sjukdomar lindras, botas och förebyggs. Men finns psykiska diagnoser över huvud taget och hur kan vi veta om akupunktur fungerar bÀttre eller sÀmre Àn psykoterapi?

En svÄrighet Àr att det inte finns nÄgon annan grund för diagnos Àn de symtom patienten sjÀlv berÀttar om; inget blodprov att ta, ingen röntgenbild att granska. Samtidigt Àr just diagnoser helt centrala för att avgöra om behandlingen fungerar.

Att mÀnniskor kan simulera psykisk sjukdom Àr en sak. Ett vÀrre problem Àr att psykiatriska diagnoser kan anvÀndas i andra syften Àn att hjÀlpa mÀnniskor. Med risk för förödande konsekvenser.

Galenskap – en bok om vetenskap handlar om diagnoser, evidens och vetenskap – och vad som ser ut att vara det.