(0)

Gudaberget

E-Book


”Ett riktigt exotiskt och underhĂ„llande spektakel, faktiskt: smĂ„ besynnerliga mĂ€nniskor i besynnerliga brokiga drĂ€kter, och lika besynnerliga kreatur med horn pĂ„ huvudet. Det var lappar och renar som visades upp för kungliga svenska hovet. Året var 1594, Sigismund var nyutropad landsfader.

Inte hade de dĂ€r lapparna kommit av egen fri vilja till Uppsala. De hade tvingats, precis som deras folk dĂ€ruppe i Nordanlandet av sina svenska herrar tvingades att betala hĂ„rda skatter och dyrka den kristne guden. Lappens land tog man ifrĂ„n honom, av lappen skulle slĂ„s mesta möjliga mynt. Lappen skulle tiga och lyda. Hans kvinnor var fritt villebrĂ„d för de svenske.”

Åke Lundgrens historiska roman berĂ€ttar vad som hĂ€nde nĂ„gra samefamiljer frĂ„n Pite lappmark dessa Ă„r nĂ€r den svenska kungamaktens erövringstĂ„g innebar förföljelse och grova övergrepp för den nordliga ursprungsbefolkningen. Det Ă€r en till stilen stram, till innehĂ„llet explosiv historia som lyfter fram nĂ„got oerhört. Gudaberget Ă€r den första delen i trilogin om Nordanlandet och följs av Trollknuten och JĂ€rtecknet.