(0)

Henki ja Aine : Taistelevia pakinoita

Hörbuch


Katri Valan terÀvÀt pasifistiset sekÀ feministiset pakinat olivat aikaansa edellÀ. HÀn nÀki myrskyn nousevan Euroopassa ja koki Suomenkin olevan vaarassa ajautua fasismiin tarkastellessaan yltiöpÀistÀ isÀnmaallisuutta saksalaisten lÀpitunkemana. Vala oli

”Ihmisen puolustaja tuhon ja hĂ€vityksen saarnaajia vastaan” ja itsenĂ€inen sielu, joka pasifistina ei kuitenkaan voinut hyvĂ€ksyĂ€ radikaaleja vallankumouksellisia.

Valan kirjoitukset sopivat pelottavankin hyvin nykypÀivÀÀn, kun Euroopassa kÀydÀÀn sotaa, ja eri puolilla maapalloa ÀÀrimmÀinen nationalismi nostaa pÀÀtÀÀn. Vala kommentoi fasismin uhkaa tavalla, joka saa nykyaikaisenkin kuulijan pohtimaan sodan ja rauhan tematiikan laajempia koonaisuuksia.

Toinen hyvin ajankohtaiselta tuntuva teema on naisena oleminen niin kulttuurin kentÀllÀ kuin arjessakin. FeminismissÀÀnkin Vala tuntuu olevan aikaansa edellÀ. HÀn kommentoi muun muassa sitÀ, miten miestaiteilija tai -poliitikko saa kyllÀ juhlia ja rellestÀÀ pÀÀsten kritiikin kynsistÀ kuin koira verÀjÀstÀ, kun vastaavan naisen paikka taas on tiukkaan lokeroitu. Vala kirjoittaa naisen asemasta miesten hallitsemalla kulttuurialan kentÀllÀ.

NÀmÀ teemat saavat lukijansa pohtimaan sitÀ, millÀ tavalla ja mihin suuntaan yhteiskuntamme on kehittynyt ja onko kehityksessÀ nÀkyvillÀ suurempia kaaria tai toisteisia syklejÀ.

Naurakoon Suomen demokraattinen kansa naiden pakinain aaressa surullisen-lystikkaan-irvokkaalle menneisyydelle nyt, kun tama menneisyys on katoamassa kuin yo aamun tielta! Vai onko onko taas illankoitto?