(82)

Hugo Simberg: Pirut ja enkelit

Hörbuch und E-Book


Rakastetun taiteilijan arvoituksellinen elÀmÀ.

Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli on Suomen rakastetuin taideteos. Millaisen elÀmÀn taiteilija itse eli?

Nuori ja omapÀinen Hugo Simberg muuttaa Viipurista Helsinkiin vakaana aikeenaan tulla suureksi taiteilijaksi. KoulunkÀynti takkuilee, kunnes Axel Gallen rohkaisee SimbergiÀ, luontaista symbolistia, uskomaan itseensÀ. Syntyy piruparkoja ja enkeleitÀ, syntyvÀt Syksy ja Halla.

Simbergin ura lÀhtee lentoon ja hÀn maalaa Tampereen tuomiokirkon pÀÀholvin kattoon kÀÀrmeen ja lehteriin alastomia poikia. Syntyy mestariteos, mutta myös skandaali.

LÀheisilleen Hugo kertoo riemuistaan ja murheistaan: elÀmÀ on ylÀmÀkeÀ ja alamÀkeÀ niin rakkaudessa kuin taiteessa. Blenda-sisar jakaa ohjeita ja pyyhkii kyyneleitÀ, kunnes Hugo löytÀÀ lopulta oman elÀmÀnkumppaninsa. Mutta miksi kuolema, jonka Simberg kuvasi taiteessaan niin lempeÀnÀ ja ymmÀrtÀvÀisenÀ, leikkaa viikatteellaan hÀnen elÀmÀnlankansa niin varhain?

FT Helena Ruuska on tietokirjailija, Àidinkielenopettaja ja kriitikko. HÀnen aiempaan tuotantoonsa kuuluvat muun muassa kiitetyt elÀmÀkerrat Marja-Liisa Vartio- kuin linnun kirkaisu (2012) ja Eeva Joenpelto. ElÀmÀn kirjailija (2015).