(0)

I stormen

E-Book


Författaren Jerk Dandelin har under militÀrtjÀnst 1942 brutit samman och förts till vilohemmet Lugnet i Gottela socken i SmÄland, Àgt av hans goda vÀn Paula Göpfert.

HÀr stÀlls han under nio mÄnaders vistelse öga mot öga med ett förflutet, som han anser sig ha svikit. Som en patient bland andra möter han och lÀr kÀnna olyckssyskon, som i sjÀlva verket i sig bÀr sidor och tendenser av honom sjÀlv. DÀr finns den sirlige och försynte gamle kamrer Schönning, f.d. skÄdespelaren Bruno Alf, som lever i en skuggvÀrld, och den misantropiska prÀstdottern Irma Nordrum, vÄrdad av vÀnninnan Chiquita Pontin.

För att öva sig i sjÀlvdisciplin och finna reda i sitt eget kaos skriver Jerk ett romanmanuskript, dÀr han sakligt lÀgger fram sina inre och yttre upplevelser pÄ vilohemmet. Sexton Är senare rÄkar han Äter fÄ manuskriptet i sin hand och kan nu kommentera det, sÄ att han fÄr en klarare bild av vad som verkligen försiggick under den tid, dÄ krisen spetsades till i en vÄldsam hÀndelse.

I stormen borrar sig djupt in i den ensamma mÀnniskans situation och Àr med sin intensiva analys av Jerk Dandelins ansvarsÄngest och gemenskapskris en mÀrklig bok i Walter Ljungquists rika produktion. Romanen Àr den sjunde delen i Jerk Dandelin-sviten.