(1)

Ilmastonmuutos ja filosofia

E-Book


Ilmastonmuutos on tÀssÀ ja nyt - mutta myös kaukana tulevaisuudessa. Se on kiistaton, ilmastotieteen tukema tosiasia. Silti ilmaston lÀmpenemiseen ja sen vaikutuksiin liittyy yhÀ paljon tiedollista sekÀ ennen kaikkea moraalista ja poliittista epÀvarmuutta.

Ilmastonmuutos ja filosofia on kotimaisten filosofien moniÀÀninen puheenvuoro ilmiöstÀ, jonka ekologiset, yhteiskunnalliset ja taloudelliset seuraukset ovat varovaisissakin arvioissa katastrofaalisia. Kirjassa tarkastellaan ihmisen suhdetta luontoon ja ympÀristöön, lÀnsimaisen tieteellis-teknisen elÀmÀnmuodon perusteita sekÀ ilmaston lÀmpenemisestÀ kÀytÀvÀn keskustelun filosofisia ulottuvuuksia. Antaako epÀvarmuus syyn lykÀtÀ tekoja? Miten vastuuta ilmastonmuutoksesta tulisi jakaa - yhtÀÀltÀ globaalisti ja toisaalta sukupolvien kesken? Miksi yksilön teoilla on merkitystÀ?

Teos valaisee ja selventÀÀ ilmiötÀ, joka on venyttÀnyt arkisen elÀmÀn valintojamme planetaarisiin mittasuhteisiin ja jonka edessÀ inhimillisen olemassaolon mielekkyys ja oikeutus ovat uhattuina. Ilmastonmuutoksen herÀttÀmÀt kysymykset koskevat niin tiedon ja tietÀmisen rajoja, yksilöiden kokemuksia kuin koko ihmiskunnan kohtaloa. Ne ovat siis pohjimmiltaan filosofisia kysymyksiÀ.