(0)

In i Ukraina : en krigsdagbok

E-Book


"Vi insĂ„g tidigt att vi inte hade nĂ„got val. Vi mĂ„ste flytta till Ukraina och se kriget med egna ögon – och delta i det, faktiskt, pĂ„ alla sĂ€tt ett par författare kan. SĂ„ vi gjorde oss av med Ă€godelarna pĂ„ Öland, packade bilen och körde. Nu fanns ingen Ă„tervĂ€ndo. Det hĂ€r Ă€r inget objektivt reportage, det Ă€r vĂ„r dagbok. FrĂ„n ett krig vi valde att söka upp, frĂ„n en överlevnadskamp för hela vĂ„r civilisation. Allvarligt talat: vad skulle vi annars skriva om?"

Thomas Engström och Margit Richert

NÀr kriget i Ukraina bryter ut förÀndras hela sÀkerhetslÀget i Europa. Sverige vill gÄ med i Nato, globala sanktioner införs, det talas om en stundande energikris. Under tiden faller bomberna obönhörligt i vÄr omedelbara nÀrhet. De flesta knyter nÀven i fickan, tar till paroller mot kriget och öser sympatier över ett krigshÀrjat Ukraina samtidigt som de krÀver kraftfulla beslut av vÀrldens makthavare.

TvÄ av landets mest kÀnda författare och debattörer sÀtter sig istÀllet i bilen och kör till hÀndelsernas centrum för att med egna ögon bevittna vad det Àr som pÄgÄr. För att skriva ner, för att förstÄ och för att ge en fördjupande analys. Det Àr fasansfulla bilder, men ocksÄ bilder av styrka och mod, av kÀrlek och omsorg, av mÀnniskor och deras öden.

In i Ukraina Àr ett unikt tidsdokument, skrivet och publicerat i realtid pÄ ett sÀtt som böcker mycket sÀllan Àr. PÄ ett liknande sÀtt som Stig Dagerman hudlöst skildrade ett sönderbombat Tyskland efter kriget visar Thomas Engström och Margit Richert hÀr upp ett naket och sÄrbart Ukraina som kÀmpar för sin överlevnad.