(0)

Jaakoppi

E-Book


"Ja kuitenkaan ei Törres Snörtevold ollut nÀhnyt paljon oikeata kultaa elÀessÀÀn; muutamia kullatuita kehyksiÀ pappilan salissa, siinÀ kaikki."

Törres Snörtevold on köyhÀ maalaispoika, jolla on unelma kaupunkiin pÀÀsemisestÀ ja taloudellisesta menestyksestÀ. Kaupungissa hÀn kohtaa jÀlleen uusia toiveita ja pettymyksiÀ, mutta haaveistaan hÀn ei luovu. HÀnen suurin toiveensa onkin nÀyttÀÀ itselleen ja muille, ettÀ parempi elÀmÀ on vaikeuksista huolimatta mahdollista. Alexander Kiellandin viimeinen romaani Jaakoppi vuodelta 1891 (suom. Juhani Aho) on realistinen kertomus yksilön haasteista, yhteiskuntaluokkien jÀykkyydestÀ ja henkilökohtaisesta uskosta 1800-luvun Norjassa.

Alexander Lange Kielland (1849–1906) on yksi tunnetuimmista 1800-luvun norjalaisen kirjallisuuden edustajista. Kiellandin realistiset romaanit, nĂ€ytelmĂ€t ja novellit pureutuivat yhteiskunnan vĂ€hĂ€varaisempien asemaan tragedian ja satiirin keinoin. HĂ€nen tunnetuimpia teoksiaan ovat muun muassa romaanit Laivuri Worse (1882) ja MyrkkyĂ€ (1883).