(1)

Juutalaisten puolustukseksi

E-Book


Antisemitismi oli nousussa 1800-luvun lopun Ranskassa, kuten monessa muussakin Euroopan maassa. Kirjailija Émile Zola pÀÀtti ryhtyĂ€ vastataistoon ja kirjoitti "Juutalaisten puolustukseksi" -nimisen lentokirjan vuonna 1898. Kirja oli suunnattu ensisijaisesti katolisia antisemiitteja vastaan.

"Juutalaisten puolustukseksi" kuvaa osuvasti asioita, jotka osaltaan johtivat kolmekymmentÀ vuotta myöhemmin juutalaisten joukkotuhoon. Zolan sanat ovat ajankohtaista luettavaa myös tÀmÀn pÀivÀn Euroopassa, jossa nationalismi on jÀlleen nostanut pÀÀtÀÀn.

"Jos tÀmÀ on siis niin, niin minkÀtÀhden emme sitten palaisi takaisin metsÀn syvyyksiin ja ryhtyisi uudelleen raakalaissotaan yhden rodun puolelta toista vastaan! Alkakaamme syödÀ toinen toisiamme sen tÀhden, ettemme samalla tavalla huuda, sen tÀhden, ettÀ naapurimme tukka ei kasva samoin kuin meidÀn."

Émile Zola (1840–1902) oli ranskalainen kirjailija, joka tunnetaan erityisesti naturalistisista teoksistaan. Zola syntyi Pariisissa, mutta vietti lapsuutensa Aix-En-Provencessa. HĂ€n työskenteli sanomalehtimiehenĂ€ ennen kuin ryhtyi kokopĂ€ivĂ€iseksi kirjailijaksi. rnrnZolan tunnetuimpia romaaneja ovat nĂ€yttelijĂ€ttĂ€ren ja prostituoidun elĂ€mÀÀ kĂ€sittelevĂ€ "Nana" sekĂ€ tavarataloon sijoittuva "Naisten aarreaitta", joka on huikea kuvaus kulutusyhteiskunnan alkuvuosilta. Zolan teokset inspiroivat esimerkiksi Minna Canthia ja Juhani Ahoa.