(0)

Kalman poika

E-Book


Neuvosto-Karjalan suomalaisjohtajan ajatuksia ennen kuolemaa

Ruotsinkieliseen sivistyskotiin vuonna 1881 syntynyt Edvard Gylling valitsi elÀmÀlleen yllÀttÀvÀn polun, kun hÀn toimi ensin Suomessa SDP:n johtoportaassa, sitten sisÀllissodassa punaisten esikuntapÀÀllikkönÀ. Viipurista hÀn pakeni Tukholmaan, josta Lenin kuitenkin kutsui hÀnet Neuvostoliittoon. SiellÀ hÀn nousi aktiivisen toimintansa ansiosta uuden Karjalan autonomisen sosialistisen neuvostotasavallan kansankomissaarien neuvoston puheenjohtajaksi. Gylling alkoi kehittÀÀ alueen teollisuutta ja maataloutta ja houkutteli sinne tuhansia suomalaisia muuttajia niin Suomesta kuin esimerkiksi Amerikastakin. Idealistinen alku sortui kuitenkin Stalinin vainoihin, jotka koituivat myös Gyllingin kohtaloksi. Ensin hÀn menetti asemansa ja joutui muuttamaan Moskovaan, lopulta seurasivat pidÀtys, kuulustelut, kidutus ja armoton tuomio.

Kiehtovassa romaanissa Edvard Gylling pohtii elÀmÀÀnsÀ ja tekojaan teloitusta odottaessaan ja kertaa samalla jÀnnittÀviÀ ja jÀnnitteisiÀ historian tapahtumia.

Tuure Vierros (1927–2012) oli suomalainen historian ja yhteiskuntaopin opettaja ja kirjailija. HĂ€n oli kotoisin KankaanpÀÀstĂ€ ja teki pitkĂ€n uran opettajana eri paikkakunnilla. Vierros julkaisi lukuisia historiallisia romaaneja ja oppikirjoja ja myös nĂ€ytelmiĂ€ ja esseitĂ€.